Συμβουλές για πρωτοετείς

Η είσοδος στο πανεπιστήμιο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή και μια νέα αρχή.

Η είσοδος στο πανεπιστήμιο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή και μια νέα αρχή. Σα νέα αρχή αποτελείται από συναρπαστικά πράγματα, προκλήσεις αλλά και άγχος και απαιτήσεις. Έρχεται η ώρα της ελευθερίας, της αυτονομίας και των ευθυνών. Στη νέα ζωή οι ανάγκες προσαρμογής περιλαμβάνουν καινούριες τοποθεσίες, άγνωστους χώρους και κτήρια, άγνωστα πρόσωπα που θα συνυπάρξουμε, ανάληψη ατομικών ευθυνών, καθημερινότητα μακριά από το σπίτι.

Οι εμπειρίες για τον καθένα είναι ξεχωριστές και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει διαφορετικός. Το κάθε συναίσθημα όμως είναι αναμενόμενο.

Τι περιμένουμε τον πρώτο καιρό στο πανεπιστήμιο;

  1. Περισσότερες ευθύνες: έρχεται η ώρα να οργανώσεις μόνος σου τόσο το ατομικό πρόγραμμα όσο και το διάβασμα. Δε θα είναι κάποιος εκεί να σου πει τι να κάνεις και πως. Αποφασίζουμε και οργανώνουμε μόνοι μας.
  2. Περισσότερη ανεξαρτησία: περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία για νέες γνωριμίες προσώπων και καταστάσεων, αλλά και μοναξιά καθώς οι παλιοί σου φίλοι είναι μακριά.
  3. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου: για να γνωρίσεις το νέο μέρος, τα νέα πρόσωπα, τη νέα ζωή τις νέες συνθήκες.

Τι θα βοηθήσει σε μια πιο ομαλή προσαρμογή:

  1. Μελέτησε καλά το πρόγραμμα σπουδών σου. Μάθε τους χώρους της σχολής σου και του πανεπιστημίου. Τα αμφιθέατρα που γίνεται το μάθημα, τη βιβλιοθήκη τη φοιτητική λέσχη.
  2. Ενημερώσου για το τι γραφεία διαθέτει το πανεπιστήμιο που θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς και να λύσεις απορίες σου.
  3. Ενημερώσου για τις πολιτιστικές ομάδες του πανεπιστημίου όπου θα μπορέσεις να γνωρίσεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.
  4. Φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και οργάνωσε το χρόνο σου. Ανάλογα με τη σχολή μπορεί να περνάς πολλές ώρες τη βδομάδα στο πανεπιστήμιο. Θα χρειαστεί να οργανώσεις και να βάλεις σε προτεραιότητες: το διάβασμα, τον ύπνο και πράγματα της καθημερινότητας. Προσπάθησε να βρίσκεις χρόνο να κάνεις ευχάριστες δραστηριότητες για να κρατήσεις ισορροπία.
  5. Ζήτησε βοήθεια όταν το χρειάζεσαι. Η ανάγκη για βοήθεια είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστείς βοήθεια για κάποιο μάθημα, για κάποια εργασία ή ακόμα και για κάποιο προσωπικό πρόβλημα. Μίλησε σε κάποιο συμφοιτητή σου, σε κάποιο καθηγητή και στο προσωπικό συμβουλευτικής υποστήριξης του πανεπιστημίου. Αναζήτησε τις πηγές βοήθειας από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιούπολη διαθέτει γραφεία υποστήριξης φοιτητών για συμβουλευτικές υπηρεσίες, και ακαδημαϊκή βοήθεια.
  6. Φρόντισε τον εαυτό σου. Φρόντισε να τρως σωστά και να κοιμάσαι αρκετά.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το τι απασχολεί συχνά τους φοιτητές κατά την προσαρμογή τους στο πανεπιστήμιο και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τον εαυτό σου επικοινωνώντας με την υπεύθυνη κοινωνικών θεμάτων στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του Π.Κ τηλ: 2810394875- mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.