Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες. Οι αιτήσεις για στέγαση των ήδη φοιτούντων υποβάλλονται κάθε χρόνο την άνοιξη, μετά από ανακοίνωση των Γραφείων Φοιτητικής Μέριμνας. Οι επιτυχόντες φοιτητές κάθε ακαδημαϊκού έτους υποβάλλουν την αίτησή τους για δωρεάν στέγαση το Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο ολοκλήρωσης των εγγραφών τους στη Γραμματεία του Τμήματος Επιτυχίας τους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και απαιτείται να έχετε τα δικαιολογητικά σας σε ψηφιακή μορφή (αρχείο .pdf). Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων και σχετικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής ανακοινώνονται κάθε φορά που ανοίγει η διαδικασία στον ιστότοπο της Φοιτητικής Μέριμνας στην καρτέλα "ανακοινώσεις" και ισχύει μόνο για τους φοιτητές που αναφέρεται. Η επιλογή των φοιτητών γίνεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής Φοιτητικής Μέριμνας και έγκρισης του Πρυτανικού Συμβουλίου με βάση τη σειρά κατάταξης, δεδομένων των διαθέσιμων κλινών. Η σειρά κατάταξης καθορίζεται από ένα σύστημα μοριοδότησης, που έχει ως βάση οικονομικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια του φοιτητή και της οικογένειας του, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν κάθε αίτηση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι φοιτητές με το χαμηλότερο συνολικό εισόδημα.

 

Προϋποθέσεις για αίτηση Στέγασης

Περίοδος υποβολής αιτήσεων για Στέγαση 

Δικαιολογητικά και οδηγίες υποβολής Αιτήσεων Στέγασης

Φοιτητικές Κατοικίες Ρεθύμνου

Εσωτερικός Κανονισμός Φοιτητικών Κατοικιών

 

 

Προϋποθέσεις για αίτηση Στέγασης

  • Δωρεάν στέγαση δικαιούνται να αιτηθούν οι ενεργοί προπτυχιακές φοιτητές (δηλαδή οι φοιτητές που βρίσκονται στα ν+2 έτη σπουδών τους), οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές (δηλαδή στα ν έτη σπουδών τους) και οι ενεργοί υποψήφιοι διδάκτορες (δηλαδή οι φοιτητές που διανύουν τα τέσσρα πρώτα έτη σπουδών τους) όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 4009/2011.

  • ΔΕΝ δικαιούνται παροχών στέγασης οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης των οποίων οι γονείς έχουν μόνιμη κατοικία εντός α) του Δήμου Ρεθύμνου, για φοιτητές που φοιτούν σε Σχολές του Ρεθύμνου, β) του Δήμου Ηρακλείου και πρώην Δήμων Γαζίου, Αλικαρνασσού, Αρχανών, για φοιτητές που φοιτούν σε Σχολές του Ηρακλείου.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για στέγαση;

Η αίτηση για τη δωρεάν παροχή στέγασης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλεται στον τρέχοντα διαδικτυακό τόπο στην επιλογή "Αιτήσεις" σε κάθε εαρινό εξάμηνο, ώστε να έχει ο φοιτητής δωρεάν στέγαση το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων ανακοινώνονται από τα Γραφεία Φοιτητικής Μέριμνας Σχολών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά είναι κοινά για στέγαση και σίτιση. Οι πρωτοετείς φοιτητές υποβάλλουν την αίτησή τους για δωρεάν στέγαση ή/και σίτιση το Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο των εγγραφών τους. Σημειώνεται ότι κατά το εαρινό εξάμηνο του Α' έτους σπουδών τους θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους, όπως και οι φοιτητές μεγαλύτερου έτους σπουδών, ώστε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των αιτηθέντων και εν δυνάμει δικαιούχων στέγασης  και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Φοιτητικές Κατοικίες Ρεθύμνου

Στο Ρέθυμνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει τη Φοιτητική Κατοικία και το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “ΞΕΝΙΑ” για τη στέγαση των φοιτητών του. Η Φοιτητική Κατοικία, μια από τις φοιτητικές εστίες, βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου, η οποία απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του κρητικού χωριού, και με δυναμικότητας  143 δωματίων, πλήρως επιπλωμένων, με αυτονομία θέρμανσης – ψύξης, ατομικό λουτρό και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για κάθε 4 ή 5 δωμάτια υπάρχει κοινόχρηστος χώρος προετοιμασίας γευμάτων και εστίασης, ενώ σε απόσταση 100 μέτρων βρίσκεται το εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης. Το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ» είναι ένας πολυχώρος πολλαπλών χρήσεων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στους χώρους του πραγματοποιούνται ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου και φορέων της πόλης του Ρεθύμνου, ενώ κατά τους θερινούς μήνες, οργανώνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς φοιτητές, προερχόμενους από άλλα πανεπιστήμια. Παράλληλα ένα τμήμα των χώρων του λειτουργεί ως φοιτητική εστία με δυναμικότητα 29 δωματίων, τα οποία διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό, ατομικό λουτρό και κοινόχρηστο χώρο κουζίνας. Στο υπόγειο του συγκροτήματος υπάρχουν πλυντήρια και στεγνωτήρια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές. Το Ξενία βρίσκεται μεταξύ των οδών Ν. Ψαρρού 46 (είσοδος εστίας) και Σοφ. Βενιζέλου 16 (είσοδος εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου). Πληροφορίες: τηλ. 28310-77050

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο "ΞΕΝΙΑ"  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο "ΓΑΛΛΟΣ" email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Φωτογραφικό Άλμπουμ της Φοιτητικής Κατοικίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Γάλλο Ρεθύμνου εδώ

Πληροφορίες από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, για αναζήτηση άλλης στέγης εδώ

 

Φοιτητικές Κατοικίες Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο το Πανεπιστήμιο Κρήτης στεγάζει τους φοιτητές σε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων του Ηρακλείου, ενώ την αποκλειστική διαχείρηση έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η στέγαση για τους παλιούς φοιτητές ξεκινάει με την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, ενώ για τους πρωτοετείς φοιτητές ξεκινάει με την ανακοίνωση των δικαιούχων στις αρχές Οκτωβρίου

 

 Διαδικασία Επιλογής

Οι αιτήσεις των φοιτητών επεξεργάζονται από τα Γραφεία Φοιτητικής Μέριμνας, οριστικοποιούνται από την Επιτροπή επιλογής φοιτητών και εγκρίνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Ανακοινώνονται στο διαδίκτυο και στους πίνακές ανακοινώσεων των Γραφείων Φοιτητικής Μέριμνας μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

  • Πίνακας Α – Προπτυχιακών Φοιτητών μεγαλύτερων ετών, δικαιούχων στέγασης, ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά μορίων
  • Πίνακας Β – Μεταπτυχιακών Φοιτητών, δικαιούχων στέγασης, ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά μορίων
  • Πίνακας Γ – Πρωτοετών Προπτυχιακών Φοιτητών, δικαιούχων στέγασης, ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά μορίων
  • Πίνακας Δ - Πρωτοετών Μεταπτυχιακών Φοιτητών, δικαιούχων στέγασης, ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά μορίων
  • Πίνακας Ε  -  Επιλαχόντων φοιτητών αιτούντων στέγασης, ανά κατηγορία, ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά μορίων

Για κάθε έναν από τους δικαιούχους στέγασης που αρνείται την παραλαβή δωματίου τη θέση του καταλαμβάνει ένας από τους επιλαχόντες της ίδιας κατηγορίας με σειρά προτεραιότητας. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων οι δικαιούχοι οφείλουν να παραλάβουν τα δωμάτια τους μέσα σε μια εβδομάδα. Άρνηση παραλαβής συνεπάγεται την αυτόματη διαγραφή του δικαιούχου από τους πίνακες δικαιούχων ή επιλαχόντων.

Εσωτερικός Κανονισμός Φοιτητικών Κατοικιών Πανεπιστημίου Κρήτης (απόφαση) 

Εσωτερικός Κανονισμός Φοιτητικών Κατοικιών (ΦΕΚ)

Σύστημα Μοριοδότησης 407-FEK_Apof.Sygk_Ekp. Erev.1b_moriodotisi_sitisis_stegasi & 415_Apof.Sygk_Ekp.Erev.1_moriodotisi_FEK

Απόφαση Συγκλήτου: 407-Apof.Sygk_Ekp.Erev.1b_moriodotisi_sitisis_stegasis_ΩΖ7Β469Β7Γ-ΩΚΠ & 415_Apof.Sygk_Ekp.Erev.1_moriodotisi_6Ι1Ε469Β7Γ-ΒΒΑ